Verkkolaskulaki - oikeus vaatia laskut verkkolaskuina

EU:n verkkolaskudirektiiviin pohjautuvan lain tavoitteena on vauhdittaa siirtymistä sähköiseen laskutukseen ja yhdenmukaistaa kaupankäyntiä. Sen myötä yrityksillä ja julkishallinnoilla on oikeus vaatia laskut verkkolaskuina.

Isossa kuvassa laki mahdollistaa siis enemmän automatisointia, vähentää virheitä sekä poistaa manuaalisen työn vaiheita.

Yhtenäinen standardi mahdollistaa tehokkaammat taloushallinnon prosessit, kun laskujen tietosisältö kulkee oikein suoraan sähköisessä muodossa. Ja tottahan toki verkkolasku on myös se ekologinen vaihtoehto.

Vuonna 2020 voimaan astunut laki koskee sekä julkishallintoa että yrityksiä. Lain myötä Suomen valtio ottaa vastaan vain verkkolaskuja ja yrityksillä on oikeus vaatia laskut verkkolaskuina.

Lain myötä laskun vastaanottajalla on oikeus jättää laskut maksamatta, jotka tulevat paperisena tai PDF muodossa, jos laskun toimitustavasta on erikseen sovittu tai on pyydetty verkkolaskua. 

Kaikilla Procountor Solon käyttäjillä on mahdollisuus sekä lähettää että vastaanottaa laskut verkkolaskuina. Me pidämme huolen siitä, että laskusi täyttävät uuden standardin mukaiset tiedot.

Lain myötä myös sinä voit vaatia laskut verkkolaskuina

Lain myötä myös sinun laskujen käsittelyyn voi tulla helpotuksia, jos otat käyttöön verkkolaskujen vastaanottamisen. 

Verkkolasku tulee automaattisesti Procountor Soloon, jossa sitä voi tarkastella ja hyväksyä maksuun. Kun lasku on maksettu, se menee automaattisesti kirjanpitoon, jossa kirjanpitäjä saattaa lisätä siihen vielä omia merkintöjään.

Verkkolaskun käsittelyaika on huomattavasti pienempi, kun tietoja ei tarvitse syöttää manuaalisesti ja voit hyväksyä ja maksaa laskun vain parilla klikkauksella.

Lue lisää Solon ohjeista miten otat vastaan verkkolaskun ja maksat sen

Muistilista tärkeimmistä asioista verkkolaskulakiin liittyen

  • Suomen valtio ottaa vastaan vain verkkolaskuja 1.4.2020 jälkeen
  • Yrityksellä on oikeus vaatia toiselta yritykseltä lasku verkkolaskuna 1.4.2020 jälkeen
  • Laskun vastaanottajalla on oikeus jättää muuna kuin verkkolaskuna tuleva lasku maksamatta, jos verkkolaskua on pyydetty toimitustavaksi
  • Myös sinä yrittäjänä voit alkaa vaatimaan laskuttajiltasi verkkolaskuja

Lue lisää verkkolaskutuksesta Procountor Solon ohjeista